Godt gjenbrukte Marte

For en stol. For en reparasjons- og gjenbrukstriumf.

Denne er kan nå sees og kjøpes i butikken Kreativ verdi i Asker sentrum.

Marte var medtatt, men jeg så det funkla der inne bak det uslpene ytre. Jeg fikk henne på kjøpet da jeg kjøpte noen andre stoler for noen år siden, og har hatt henne stående i all sin usle forfallenhet.

Dette skrapet som ingen vil ha, det er det som er selve reparabelkjernen. Jeg vil redde det alle tror er fortapt, jeg vil omfavne det alle har vendt ryggen og jeg vil lenke meg fast til moderasjonen og respekten mens containerskipa fortsetter å gli innover fjorden.

Å vende Marte ryggen, ville være å flekke ræv til alle tidligere generasjoners nøysomhetsrefleks. Stolen er bevisførsel nok i seg selv. Under det omfattende inngrepet lot følgende seg påvise, utover det sedvanlige skumgummipulveret som renner ut alle åpninger: når originaltrekket var slitt, så har dem trukket om, altså lagt nytt stoff over det gamle. Og når trekk to var gåent, ja da har fordums folk kjørt på med et tredje trekk over det hele. Med innlagte lag ullvatt begynte det å bli litt av et sete.

Så var turen kommet til meg. Sånt som dette gir felleskapsfølelse og imaginært kameratskap i en ellers ensom arbeidshverdag. Her hadde folk tråkka før, og nå kom jeg nedover denne gjengrodde stien, brolagt med gull (myrra veit jeg ikke hva er, men det egner seg sikkert like dårlig til belegning som røkelse). Gleden over å ha selskap skygget over at det er tre ganger så mye jobb å strippe en serietrukket stol som dette. Og gleden er dertil stor over å være den første som tar en fullstendig restaurering, der alt av strie og skumgummi byttes, og stolen bygges opp litt mer slik den har fremstått før. Ikke alle detaljene er tilgjengelige, men det er en gave fra oven det også. Da får jeg finne fram gjenbrukets lyre og impovisere over de variasjonene jeg har for hånden. Det var vel ikke sånn da den først så verdens lys i en butikk i en gate i en by i en annen tid, men nå passer det for eksempel bra at bua i ryggen fortsetter på setekanten. Aller som kjenner meg veit jo at kan dritten freestyles, så freestyler jeg hele dritten.

Og her er dritten, opp av asken og inn i livet på nytt. Det finns ikke noe bedre. Velkommen, Marte!

En kommentar om “Godt gjenbrukte Marte

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s