Take-Away-Trond

Destruktive krefter truer livet og dets naturlige gehalt av artig. Små grep i hverdagen er som kjent de mest betydningsfulle. Jeg lar erkjennelse og erfaring få sitt nødvendige spillerom og endrer sittemøblenes dåpsprakis. Nå: ingen stol uten bokstavrim og bindestrek. Først ut, et navn like tilslørt hva mening angår som tilværelsen selv, Take-Away-Trond. To bindestreker denne gangen. Bare for å komme skikkelig i gang.

La oss gå denne søtladne gamle gubben etter i sømmene. La oss høre hva han har å fortelle oss. Ungdommen nå til dags veit selvfølgelig mye bedre. Ingenting når vår tids anskuelser og kollektive ankerfester til anklene, men la oss bare vugge vogga vår en stund og lytte til den for oss gale rallinga. Som fra dødsriket der ansvarligheten og anstendigheten har oppholdt seg noen år allerede stiger den opp som en gustenkald beven.

Vi håndfarer treverket med sine sårbefengte avrunda kanter og presise sammenføyninger. Vi rusker og river i metall og trekkfjærer. Vi dytter og drar i loslitt bouclé og fyller lungene i entusiastisk vanvare med støv fra gylne tiders skumgummi. Vi lar hekken herje der talløse ender har boltra seg før. Det sier knirk og sproing. Og det er som det skal være. Vi hører fortellinga. Den er fra 50-tallet. Og den handler om kjærlighet.

Take-Away-Trond er en rocke-aktig rockestol. Han er ikke en av de fire mer kjente rockesøskene, men like fullt en rocker fra tidligere Arnestad Bruk på Vollen i Asker. Her ble han skrudd sammen for antagelig nesten søtti år siden. Umiskjennelig solid mekanikk og gode indre kvaliteter. Sånt som også teller. Litt i hvert fall.

Han har sett en kald krig komme og gå. Han overlevd atomvåpenangst, jappetid og internasjonal terrorisme. Bygd for å vare. Det er solide saker dette, gamle Take-Away-Trond. Bra!

For du ble satt til verden for å fylle den med noe positivt. Unnfanget i en tid der gjenbruk, reparasjon og ressursedruelighet var naturlige dyder. Kjærlighet til verden og alle menneskebarna var noe ektefølt og reelt. Ikke bare et polemisk våpen brukt i markedsføring og vikarierende argumentasjon. Du er laga for å vare. Laga for å tas vare på. Repareres, oppdateres og omdraperes. En kjærlighetsgave til kommende slekter, nye venner og ufødte barn.

Take-Away-Trond. Som alt annet rundt oss en stafettpinne vi overtar. Det gjelder å unnagjøre vår etappe på en brukbar måte og ikke bringe skam over laget. Ikke dra hele gjengen ned i søla med vår egen tilkortkommenhet. Nå gjelder det å bruke huet, enkle håndverktøy og den tilmålte tida man har.

En kommentar om “Take-Away-Trond

  1. Herlig! Jeg vokste opp med Take-Away-Trond, dengang han var sober mørkeblå med et stenk av brunt i veven. Han var slank og elegant, hadde selskap av en fotskammel i svart skai. Kunne lenes bakover i nøyaktig passe vinkel og låses med en liten kulehendel. Kjenner bevegelsen i hånda og vinkelen i ryggen fremdeles. Så kom 70-tallet. Take-Away-Trond fikk et grovt bouclétrekk i knall oransje, og jeg så at både han og skammelen følte seg krenket. På åttitallet ble han forvist til en fuktig kjeller og endte sine dager i en konteiner sammen med et ødelagt Hammond-orgel. Fred med hans minne!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s